Stridens och fridens röster – ekon från 70-talet

pågår till och med 29 oktober
En person håller en telefonlur mot sitt öra. Personen sitter på en gul telefonbänk.
Det fanns en tid för inte så länge sedan när varken datorer eller internet påverkade vårt dagliga liv. På 1970-talet lyfte vi luren till en fast telefon när vi ville prata med någon. På TV fanns två kanaler och hela Sverige stannade då Ingemar Stenmark tävlade i storslalom. Vi skrev brev till varandra på skrivmaskin eller för hand. Och ändå kunde vi mötas, bli ihop, göra slut.

Vi gick hem till varandra eller träffades ute på gator och torg. För det fanns så mycket att prata om, kämpa för.

Tidsandan i Sverige och i vårt län under 70-talet speglas genom föremål och färg i vår utställning. I foton och affischer med uppmaningar till bojkott eller kamp. Med inbjudningar till möten och demonstrationer för och emot. Många av frågorna vi diskuterade då är lika aktuella idag. Om solidaritet, arbetsliv och jämställdhet. Diskutera hos oss! Eller prova dina kunskaper om vad som hände då i vår 70-talsquiz.

I utställningen kan du lyssna till flera röster från länet i några av telefonerna som är laddade med personliga 70-talsminnen. Du kan själv sjunga ut på vår karaokescen i någon låt av Abba eller Nationalteatern.
Skriv ett vykort eller brev till någon som skulle behöva få en hälsning från dig.
Eller ta helt enkelt en paus från vår hektiska samtid och kryp in i myskuben där du kan chilla och läsa serietidningar i kuddhavet.

Välkommen!

Kontaktperson

Katali Jarefjäll, 036-30 18 43, e-post katali.jarefjall@jkpglm.se