RUM 203: Les archives suédoises, del 2. Fragment 

8 april – 28 maj 2017
Tre personer med svartvita bilder i bakgrunden.
Konstnärerna Anna Ekman och Cecilia Järdemar ställer tillsammans med den kongolesiske skulptören Freddy Tsimba ut sina verk på Jönköpings läns museum.
Les archives suédoises, del 2. Fragment  är en utställning som är ett av flera nedslag i en pågående process där konstnärerna Anna Ekman och Cecilia Järdemar tillsammans med den kongolesiske skulptören Freddy Tsimba visar verk med utgångspunkt från glasplåtsnegativ tagna i de svenska missionsfälten i Kongo 1890–1930.

Anna Ekman och Cecilia Järdemar arbetar huvudsakligen med fotografi, och har tidigare utforskat såväl frågor kring religion och myter som blick och identitet i sina konstnärskap.Konstnärerna arbetar med att undersöka de komplexa relationerna mellan Sverige och Kongo runt sekelskiftet genom fotografiskt material från de dåtida missionsfälten. Glasnegativen är utlånade av Svenska Missionsförbundet och har i en del fall inte printats eller arkiverats tidigare. Ur både en fotografisk och historisk synvinkel är det ett intressant material, men de beskriver också en period som vi upplever inte genomlysts tillräckligt och som har inflytande på bilden av Afrika än idag.

Öppnar med konstnärssamtal, Art Talks, lördag 8 april klockan 13, länk i högerspalten

RUM 203 är ett samarbete mellan Jönköpings läns museum och Kultur & utveckling, Region Jönköpings län som drivs och oganiseras av en egen redaktion.

Kontaktperson: Liselotte Munther, e-post liselotte.munther@jkpglm.se telefon 036-30 18 29

Fri entré!