Utflyktsmål från Stormaktstiden

Upplev 1600-talet

Brahekyrkan, Visingsö Ett av landets märkligaste kyrkorum från 1600-talet. Det bäst bevarade av Per Brahes byggnadsverk i det forna grevskapet.

Gamla Braheskolan, Visingsö Per Brahes f.d. tingshus med litet museum över öns och grevskapets historia.

Brahehus slottsruin  Sveriges mest besökta ruin? De ståtliga resterna av Brahes lustslott ovanför Gränna.

Brahälla slottsruin Per Brahes sista bygge, en jaktpaviljong som inte hann bli klar för grevens död och reduktionen, vackert belägen ovanför sjön Noen.

Eksjöhovgårds slottsruin Fältherren Karl Mauritz Lewenhaupts ambitiösa slottsbygge utanför Sävsjö blev aldrig färdigställt och är nu en vacker ruin.

Kumlaby kyrka, Visingsö Spännande medeltidskyrka som byggdes om till skola av Per Brahe och fick altan på torntaket för astronomiska studier.

Läckö slott  Greve Magnus Gabriel De la Gardies välbevarade residens på Kållandsö, ett vackert barockslott, öppet under sommaren med utställningar och visningar.

Skokloster slott En av Europas bäst bevarade adelsmiljöer från 1600-talet, fältherren Carl Gustaf Wrangels magnifika slottsbygge vid Mälaren. Här finns stora delar av arvet från Per Brahe och Visingsborgs grevskap bevarat. Öppet under sommaren med utställningar och visningar. 

Sundholmens slottsruin i Sjön Tolken, (nära Äspered, Borås kommun) ett av de gamla raserade Braheslotten. Naturskönt så att det heter duga! Ett måste för ruinromantikern!

Torpa stenhus En liten medeltidsborg med prägel av 1500- och 1600-talen vid sjön Åsunden. Godset har varit i ätten Stenbocks ägo sedan dess och är öppet sommartid med guidade visningar.

Visingsborgs slottsruin, Visingsö Resterna av Braheättens residens på Visingsö, det forna hjärtat i Sveriges första och största grevskap. 

Östra Ryds kyrka i Åkersberga kommun, Braheättens andra gravkyrka där flera av ättemedlemmarna vilar. Kyrkan är rikt utsmyckad med fin konst och pampiga huvudbaner.