Prakt & Makt

9 maj 2015 – 10 april 2016
Per Brahe den yngre, Beata Stenbock, Per Brahe den äldre och Beata de la Gardie. Bilder lånade av Skoklosters slott. Fotograf: Samuel Uhrdin.
Prakt & Makt – Brahe och 1600-talets adliga livsstil.

Lär känna en av de mäktigaste släkterna i stormaktstidens Sverige. Möt greven Per Brahe den yngre, hans hustru Kristina Katarina Stenbock, deras barn och andra människoöden i en omvälvande period i landets historia.

1600-talet var en brytpunkt mellan gammalt och nytt. En tid då aristokratin med alla till buds stående medel försökte bevara sin maktställning i samhället. Under ett halvt sekel utvecklade adeln en lyxkonsumtion som landet varken skådat förr eller senare. Men det var en liten grupp av rikets äldsta och mäktigaste släkter som stod för dessa jättesatsningar på dyrbara byggen, konst, fester och kläder. Utan prakt ingen makt. Men pengarna var ofta lånade.

Hur såg kvinnorna och männen i Braheätten på sig själva, och hur ville de framstå inför omvärld och eftervärld?

Utställningen sätter fokus på de viktigaste ”scenerna” för adelns överdådiga livsstil under 1600-talet, i vardag och fest, i glädje och sorg. I kyrkan lyssnade man bland annat till Bjurumsorgeln. Denna orgel har vi glädjen att presentera i utställningen. Nu kan du lyssna på den via länken till höger.

Kontaktperson Henrik Johansson, telefon 036-30 18 12, e-post förnamn.efternamn@jkpglm.se


Producenter

Prakt & Makt är producerad av Jönköpings läns museum i samarbete med Skoklosters slott.

Skoklosters slott

På Skoklosters slotts hemsida kan du läsa ännu mer om 1600-talet, barockens århundrade.

Skoklosters slott >

Tänkebok i pdf

Per Brahes tankebok (pdf 26 MB, nytt fönster) >

 

Johan Werners skissbok (pdf 13 MB, nytt fönster)