BAUER av Lundahl & Seitl

med verk ur museets samling till och med 28 januari 2018
Här visar Jönköpings läns museum John Bauers konst i nytt rum med ett perspektiv iscensatt av den internationellt verksamma konstnärsduon Lundahl & Seitl. Med ett ljudverk skapat specifikt för utställningen ger konstnärerna besökarna en stämningsfull upplevelse av skogen och John Bauers bilder.

Christer Lundahl och Martina Seitl har skapat en labyrintisk skog av isberg, som skjuter upp ur golvet och genom taket. Inne i isblocken visas John Bauers konstverk.

Utformningen gör att besökaren bara har en bild åt gången att relatera till. Besökaren ska kunna fokusera sitt betraktande av bilderna och se på John Bauers verk som om det vore för första gången. Valet av bilder ur museets John Bauersamling baserar konstnärerna på vad de anser vara en stark bild.

De låter bilderna vara fristående utan tematisk indelning eller förklarande texter. Med ljus, skuggor och ljud samt besökarens rörelse i tid har konstnärerna skapat en triangulär spegling av betraktare, utställningsrum och konstverk, där ritualen i museibesöket framhävs. Med utgångspunkt i det moderna museets vita kuben-estetik har utställningsrummet besjälats med naturelement som följer dagens rytm. Ljuset rör sig som en sol över de vita uppskjutande väggarna som kastar skuggor in i galleriets skumrask.

Konstnärernas förhoppning är att utställningens form ger besökaren självförtroende att lita till sin egen upplevelse av konstverken. Genom utställningens form, ljus och ljud får besökaren en närmast kroppslig upplevelse av John Bauers konst.

John Bauer inspirerar Ewa Danås

John Bauer fortsätter att inspirera. Flera konstnärer skapar egna konstverk i hans anda vilket vi tycker är kul att visa. Just nu kan du se brudkronor av Ewa Danås i utställningen.

 

Guldfärgade kronor poserar på en grönaktig textil.

Guldfärgade kronor poserar på en grönaktig textil.

Kontaktperson: Katali Jarefjäll, 036-30 18 43, e-post katali.jarefjall@jkpglm.se

Fri entré!


Profilbild av konstnärsparet Lundahl 6 Seitl

Konstnärsduon Lundahl & Seitl är kända för att skapa plats- och situationsspecifika konstverk som bygger på besökarnas deltagande. Nu kan du se deras gestaltning av konstnären John Bauers konstverk – på Jönköpings läns museum.


Porträttmålning av John Bauer iklädd ljus hatt med svart band. John möter vår blick och i sin vänstra mungipa har han en pipa.
Om sagokonstnären John Bauer >

Omslag till folder som innehåller Bauers biografi.

BAUER biografi, (pdf 302 KB öppnas i nytt fönster) >

Trollfar omringad av fem hundar text: AUDIOGUIDE

LJUDVERK BAUER av Lundahl&Seitl (Ljudfil öppnas i nytt fönster) >