Éva Mag – Åke Andrén Stiftelsens konstnärsstipendium 2017

18 november – 10 januari 2017
Beskuren bild. Överdelen av en skulptur som avbildar en kropp.
Kom och se utställningen med konst skapad av Éva Mag – mottagare av Åke Andrén Stiftelsens konstnärsstipendium 2017. Stiftelsen delar sedan 2012 ut Sveriges förmodligen största konstnärsstipendium.

Vernissage 18 november klockan 14.

Juryns motivering:

Éva Mag, född 1979 i Csikszereda i Rumänien, bor och arbetar i Stockholm. Hon är verksam som skulptör och videokonstnär. Hennes visuellt uttrycksfulla verk fokuserar bland annat på tillvarons fragmentarisering, latenta övergrepp, på kroppslighet, fysisk materialitet, livets skörhet och på människans förhållande till samhällets sociala och politiska strukturer. En visshet om livets skörhet ges uttryck i Mags gestalter i lera, men även i flera av hennes kroppsliga, textila verk. En förening av skörhet och underliggande hot förenas i de starkt uttrycksfulla, skulpturala verken.

Konstnären har ett särskilt intresse för material ur olika perspektiv och har framförallt arbetat med textil och lera. Hennes konst är fysisk, materiell, gripande och ibland humoristisk. Utgångspunkter för konstnärskapet är både intresset för material, och för platserna och rummen där hon ställer ut.

Jurymedlemmar 2017

Juryn 2017 bestod av Ebba Matz (konstnär), Pontus Hammarén (chef för Borås Konstmuseum) och Karin Sidén (museichef vid Prins Eugens Waldemarsudde).

Stiftelsen

Bakom stiftelsen finns konstsamlaren Åke Andrén och hans sambo Ingrid Söderkvist, båda från Värnamo. De har auktionerat ut konst från sin privata samling till förmån för unga och lovande konstnärer.

Ändamålet för stiftelsen är att främja dels konstnärlig forskning, utbildning och utveckling främst genom att årligen ge stipendier till lovande konstnärer, dels allmännyttig verksamhet av kulturell karaktär. Stiftelsen planerar att under 50 års tid dela ut en halv miljon kronor per år till en stipendiat. Den första som mottog priset var Carl Hammoud, 2012.

Läs mer om Éva Mags konstbakgrund >