Ali Cherri: Från fragment till helhet

28 januari – 12 mars 2017
Detaljbild ur installationen "Fragments".
Nu ställer den erkände filmaren och bildkonstnären Ali Cherri ut på ditt länsmuseum. Han utforskar frågor om kulturarv, om ruiner och föremål och om hur deras hantering påverkar vår förståelse av historieskrivningen. Se installationen "Fragments" och de två prisbelönade filmerna; "Petrified" och "The Digger".

I filmen  berättar Ali Cherri om utställningen och sina tankar för museets fotograf, Conchi Gonzalez. Paris december 2016. Längd 5.37 minuter.

Ali Cherri deltar när utställningen öppnar klockan 12 samt i samtalet "Kulturarv utsatt för våld" en timme senare. Se information i höger spalt.

Jönköpings läns museum har i samarbete med Kultur och utveckling, Region Jönköpings län den stora äran att visa den första separatutställningen med den erkände filmaren och bildkonstnären Ali Cherri. Cherri, som är född 1976 i Beirut, Libanon bor och arbetar i både Paris och Beirut.

Installationen "Fragments"

Installationen "Fragments" består av föremål som Cherri handlat på auktionshus i Europa. Men många av föremålen är falska; bredvid en tusen år gammal indisk byst ser du en förfalskad grekisk skulptur som tillverkats nyligen i en parisisk förort. Vilka berättelser vittnar dessa föremål om? Är de ett index över en förlorad historia eller en reflektion över samhällets lust och ha-begär?

Filminstallationen "Petrified"

I filminstallationen "Petrified" lyfter Cherri frågor om historiska konstgjorda föremål genom att titta på det värde vi sätter på föremålets ursprung och äkthet. Den nuvarande plundringen som sker i konfliktdrabbade områden i Mellanöstern väcker viktiga frågor om återuppbyggnaden och restaureringen av kulturarvet och hur detta påverkar vår förståelse av äkthet. Vilka historiska spår sätter vi värde på? "Petrified" är en resa in i döda föremåls märkliga liv.

Filmen "The Digger"

I filmen "The Digger" får vi bekanta oss med Sultan Zeib Khan, en pakistansk vaktmästare som i tjugo år har vakat över en förstörd neolitisk necropolis (forntida begravningsplats) i Sharjah öknen i Förenade Arabemiraten. Även om de filmade miljöerna är majestätiska och vackra så är det det lilla perspektivet som tecknas upp, om en man som blir en del i ett landskap som är beroende av hans hjälp. Sultan arbetar dagligen med att kontrollera ett kulturarv som håller på att falla sönder. "The Digger" har producerats för Sharjah Art Foundation.

Här nedan visar vi en trailer (ett smakprov) till filmen "The Digger" som vi hämtat på filmsajten Vimeo. Den pågår i 57 sekunder.


Ali Cherris arbete synligt i många länder

Ali Cherris arbeten har presenterats i museer och gallerier runt om i världen som Guggenheim, New York (2016), Sursock Museum, Beirut (2016), Sharjah Art Space (2016), MACBA, Barcelona (2015); Warszawa Museum of Modern Art, Polen (2015), Museu d'Art Modern i Contemporani de Palma, Spanien (2015) och på Gwangju Museum of Art i Sydkorea (2014).

Utställningen är ett samarbete med Kultur och utveckling, Region Jönköpings län.

Kontaktperson: Liselotte Munther, e-post liselotte.munther@jkpglm.se telefon 036-30 18 29


Samtal: Kulturarv utsatt för våld

Lyssna på experternas samtal kring de frågor som Ali Cherri ställer i utställningen.

Medverkande:

Ali Cherri och Stockholms nuvarande fristadsförfattare den irakiske journalisten och konstkritikern Ashraf Atraqchi samt Staffan Lundén, Fil.Dr och verksam som lektor vid Institutionen för globala studier. Moderator för samtalet är Theodor Ringborg, Bonniers Konsthall.

Samtalet förs på engelska.

Lördag 28 januari 2017 kl. 13.

Fri entré. Ingen föranmälan.