Ny gåva till Bauer-samlingen

Brevet som berättar om Bauers sista timmar
Översta delen av ett handskrivet brev skrivet i Gränna 25 november 2018.
Käraste Tuttinuttan! inleder Elna Hedberg sitt brev till vännen Emmy Nyberg. I brevet berättar Elna om den tragiska båtolyckan där hennes vänner, konstnärsfamiljen Bauer, var passagerare. John, Esther och sonen besökte familjen Hedberg i Gränna strax innan avresan mot Stockholm.
Snart är det 100 år sedan som fartyget Per Brahe gick under och John Bauer, hustru Esther och den treårige sonen förolyckades, natten mellan den 19 och 20 november 1918. Fortfarande berörs många av John Bauers konstverk och personliga öde och ännu i denna dag inkommer material som rör familjen Bauer. Det här brevet skänkte en privatperson till oss i slutet av 2015.

Brevet är adresserat till Emmy Nyberg och är författat av Elna Hedberg, som var god vän med familjen Bauer. John och Esther besökte familjen Hedberg i Gränna strax innan avresan mot Stockholm.

Brevet skildrar familjen Bauers sista timmar i livet och hur Elna "på eftermiddagen dagen därpå får höra om den förskräckliga händelsen om att båten gått i kvav med man och allt”. Elna var gift med konstnären Bengt Hedberg och liksom John tyckte han om att skildra Vätterbygden.

Den svåra tågolyckan i Getå hade fått Bauers att hellre göra resan från Gränna till Stockholm med båt. Fartyget var den aktuella resdagen hårt lastad. Vädret försämrades under dagen och det var med stor tvekan man till slut avgick mot Hästholmen som var första stopp på resan. Då var klockan elva på kvällen den 19 november. Vid giren in mot Hästholmen försköts lasten båten fick slagsida och sjönk sedan snabbt. Totalt 24 personer omkom.

Brevet visar vi under våren 2016 i anslutning till utställningen om konstnären John Bauer.

Publicerad 2 februari 2016