Birgitta Andersson

Resor och ögonblick 20 januari – 11 mars 2018
Målning med motiv på en person vid ett bord med en vit duva på.
Vi uppmärksammar konstnären Birgitta Andersson med en omfattande retrospektiv utställning som visar både hennes måleri och grafik.

Birgitta Andersson är född och uppväxt i Jönköping. Hon har under många år utvecklat ett måleri som uppmärksammats framförallt i Stockholm där hon har haft de flesta utställningarna. Nu vill vi lyfta fram hennes konstnärskap för länsborna och passar på att göra det samma år som hon fyller 80 år. Besökarna får se ett glödande måleri utöver det vanliga. Vi visar också den finstilta grafiken som Birgitta arbetat med under senare år. Här möter vi ett konstnärskap som inspirerar och visar hur hembygden lever kvar och blir motiv från för oss länsbor kända platser.

Birgitta Andersson har med färg, ljus och form, under hela sitt konstnärsliv, sökt fånga det upplevda ögonblicket. Just när solen kastar sin skugga genom träddungen händer något, just när månen glider undan i ett molndis eller just när människor möts under flödande sol eller väntar i folkvimlet. Birgittas närvaro går inte att ta miste på. Hon tar oss med, finns med oss, såväl i sin inre som yttre tillvaro. Hennes berättelser är lika verkliga som gåtfulla och existentiella.

Vernissage lördag 20 januari kl. 13

Välkommen till vernissage i närvaro av konstnären Birgitta Andersson.

Utställningen är kurerad av Tullan Gunér.

Kontaktperson

Liselotte Munther, chef för publik verksamhet, Jönköpings läns museum, telefon 036-3018 29, e-post liselotte.munther@jkpglm.se