1700-talet

På 1700-talet förändras staden Jönköping mycket. Århundradet börjar med rikedom, och slutar med att staden brinner ner. Däremellan ligger en stormakts fall. Jönköping går över från krigstillverkning till kontorsarbete och fredliga hantverk. Staden blir fredlig.

Sveriges stormaktstid är över med freden år 1721. En stor krigsindustri behövs inte längre i Jönköping och Huskvarna. Hantverkarna måste nu hitta nya sätt att tjäna pengar och ett sätt är att förenkla det arbetet som redan utövats. Istället för att smida svåra saker som militära vapen börjar stadens smeder att tillverka enklare metallhantverk för lokala behov.

Kruk- och kakelugnsmakeri är ett av många nya hantverk i staden. Odling och djurskötsel är fortfarande viktiga delar i stadsbornas liv. Och nu när det har blivit fred ökar även kontakterna utåt. Handeln ökar och köpmansgårdar byggs ut. 

Landskap med massor av kullar och ett hus.

Utsikt över Jönköping från Dunkehalla. Ill av C J Linnerhielm 1700-tal.

Sjukdomar och flera stora bränder bromsar dock utvecklingen. Under åren 1710–1711 bryter böldpesten ut i staden och hundratals dör. Vintern år 1790 drabbas även stadsinvånarna av den värsta branden. 

.