MegaByte – Stora Bytardagen

lördag 22 april kl.12–15
Fyra personer tar på sig kläder.
Här kan du byta leksaker, böcker, plantor, hemslöjdsmaterial, kläder för små och stora. Allt för en gladare plånbok och bättre miljö. Dessutom workshopar, eko-café och en klädstylist.

MegaByte – Stora Bytardagen arrangeras på Jönköpings läns museum och Stadsbiblioteket.

Så här byter du grejer

Tag med ett klädesplagg om du vill byta till ett annat. Du får ett kvitto för ditt inlämnade plagg och kan med det kvittot hämta ut ett annat. Samma sak gäller för växter, leksaker med mera.

Fri entré och gratis workshopar.

Byten

Klädbyte

Byt kläder för en gladare garderob, plånbok och miljö. Naturskyddsföreningen Jönköping ordnar ett klädbyte för stora och små. Här finns även klädinspiratör Angelica Olai på plats för att ge dig klädtips. mer information finns på Naturskyddsföreningen i Jönköpings evenemangssida på facebooksida: Klädbytet på MegaByte – Stora Bytardagen 2017 >
Naturskyddsföreningen: Agnes Vungi, e-post agnes.vungi@naturskyddsforeningen.se

Växt- och fröbyte

Vi byter alla slags plantor och fröer. Inomhusväxter, uteväxter, grönsaksplantor, sticklingar, skott, med mera. Märk växten med växtnamn och fröpåsen med innehåll.

Lika många fröpåsar och/eller växter du lämnar in, lika många tar du med hem. Du får byta växt mot fröpåse och tvärt om. Utbudet kommer troligen variera under dagen.
Jönköpings kommun: Eva Göransson, e-post eva.goransson2@jonkoping.se

Hemslöjdsförbundets materialmarknad 

Vi söker dig som vill sälja nytt eller begagnat slöjdmaterial eller slöjdverktyg. Du bokar del av bord. Det är gratis att delta men anmäl dig till Anna Kjellander. Kom inte med stora vävstolar dem säljer du via lapp på vår anslagstavla som vi tar med till museet.
Mer information på Hemslöjdens hemsida >
Hemslöjden, Jönköpings läns hemslöjdsförbund: Anna Kjellander, e-post anna@annakj.se

Byt leksaker (Retoy)

Ta med leksaker du inte längre leker med och byt mot roligare. Kul för både barn och miljö och dessutom gratis!

Mer information på Retoys hemsida >

Byt böcker

Ta med dig en bok och byt till en annan!
Kontaktperson för Jönköping stadsbibliotek, Åsa Storck, asa.storck@jonkoping.se

Stylist

Minivisning kl. 12 med stylist som ger dig klädtips

Stylisten Angelica Olai har valt ut favvo-plagg på olika teman som visas upp genom ett levande skyltfönster. Plaggen som visas upp kan du byta till dig. Angelica har varit verksam i Jönköping som designer på Spring Inspiration med kollektioner skapade av återvunna material och varit inspiratör för kreativa workshopar och projekt. Idag är hon på plats för att inspirera dig till nya outfits med gamla plagg och hjälpa dig bygga en ny vårgarderob.

Workshopar

Sashiko – lagning på japanska
Ta med dina trasiga jeans och lappa dem med sashiko, eller prova på att sy en provlapp. Den japanska broderitekniken sashiko användes ursprungligen till att lappa och laga kläder men kan även användas som ren dekoration.
Hemslöjden, Jönköpings läns hemslöjdsförbund: Anna Kjellander, e-post anna@annakj.se

Lär dig bokvikning och annat skapande av böcker

Mia Salomonsson vet hur du kan använda böcker på flera sätt. Hon visar och hjälper dig att skapa konstverk av böcker som biblioteket gallrat ut. Du hittar henne i Verkstan på biblioteket. Kom när det passar dig mellan klockan 12–15.
Jönköpings stadsbibliotek: Åsa Storck, e-post asa.storck@jonkoping.se

Eko-café

Pop-up-café med Rekohörnan

Servering av ekologisk dryck och fika.
Rekohörnan, Petter Odén e-post info@rekohornan.se

MegaByte – Stora Bytardagen arrangeras av:

Jönköpings läns museum, Jönköpings kommun, Jönköpings stadsbibliotek, Naturskyddsföreningen, Hemslöjden, Jönköpings läns hemslöjdsförbund och Hemslöjd, kultur och utveckling, Region Jönköpings län

Bilden: Naturskyddsföreningens bild för Stora bytardagen. Foto: Amanda Nilsson.

lör 22 apr 2017 12:00 - lör 22 apr 2017 12:00