SmåLit på länsmuseet

lördag 3 februari
Logotyp i en cirkel med text SmåLit.
Alla SmåLits programaktiviteter i Röda salen här på Jönköpings läns museum. Programmet för övriga orter och platser hittar du på SmåLits hemsida. Se länk i höger kolumn.

11.30-12.15 Tankeväckande och utforskande i bokform

Konstnären Lennart Grebelius använder boken som uttrycksform. För ett projekt kan han trycka upp hundratals, ibland tusentals, böcker. Alltid tankeväckande, utforskande och aktuellt. Grebelius böcker har ställts ut på Borås Konstmuseum, Wetterling Gallery och New York-galleriet The Phatory. Möt Lennart Grebelius i ett fördjupande samtal med Sergei Muchin, museichef. Böckerna visas på bild och i hand.
Arrangör: Jönköpings läns museum

12.30-12.50 Rutan, The Square och Guldpalmen

Ruben Östlunds film The Square vann Guldpalmen i Cannes som första svenska film på över 60 år. Fast egentligen är filmen först och främst reklam för Rutan på torget i Värnamo, en installation som Östlund skapade tillsammans med sin mentor Kalle Boman, legendarisk filmprofessor och filmproducent. Rutan är en plats dit vi kan gå om vi behöver hjälp, när någon står i den är det vårt ansvar att söka kontakt och försöka hjälpa till. Lyssna till samtal mellan Kalle Boman och Lars Alkner, kulturchef i Värnamo kommun. Det visas även klipp från filmen.

13.00-13.20 Vårens klassiker: Körsbärsträdgården

Anton Tjechovs Körsbärsträdgården skildrar hur samhället ofta förändras snabbare än människorna som lever i det. Den är en av de riktigt stora ryska pjäserna som är älskad över hela världen och i vår sätts den upp på Spira. Lyssna till ett samtal mellan dramaturgen Patrik Franke och regissören Dennis Sandin om den ständigt aktuella Körsbärsträdgården.
Arrangör: Kulturhuset Spira

13.30-13.50 Att översätta Dea Loher

Dea Loher är en av Tysklands största samtida dramatiker med en skarp blick för sociala orättvisor i samhällets utkanter. I vår sätter Spira upp hennes pjäs Den sista elden, en intensiv betraktelse av livet, döden och gemenskapen mellan människor. Dramaturg Patrik Franke samtalar med översättare om arbetet med Den sista elden.
Arrangör: Kulturhuset Spira

14.00-14.45 Högläsning väcker känslor och minnen

Marie Jönsson Schelander, läsinspiratör inom äldreomsorgen, engagerar och inspirerar med humor och värme.
Arrangör: Studieförbundet Vuxenskolan och MTM, Myndigheten för tillgängliga medier.

15.00-15.45 Rent bord

Det kan väl aldrig vara fel att föreslå en promenad? Skådespelaren Hanna Schön och pianisten Kerstin Jansson iscensätter novellen Rent bord, exklusivt för SmåLit. Med Rent bord vann Lina Ekdahl Sveriges Radios novellpris 2017.
Arrangör: Kulturhuset Spira

16.00-16.45 Ny roman om John Bauers liv

John Bauer tog sin konst till sagornas värld och blev själv kvar där. Författaren Jakob Ringbom berättar om arbetet med den nya romanen Öster om sol, Väster om måne.
Arrangör: Jönköpings läns museum